ads

Tuesday 20 November 2012

1000 de gb pe cd ???

                

             1 TB PE CD IN 2015
Se pare ca in ultimii ani dispozitivele USB flash si harddisk-urile au facut uitate discurile optice Cd-Blue-ray si DVD . Cei de la Fujifilm vor sa ne contrazica si spera sa le aduca din nou in centrul atentie mariind considerabil capacitatea de stocare . 
Datorita tehnologiei avansate si gratie unei noi metode de inregistrare discurile optice ar putea acomoda in curand pana la 1 TB de date . Se pare ca pentru a atinge acesti ideal, cei de la fujifilm folosesc un procedeu numit two-phonton absorption care permite stocarea tuturor datelor prin generarea de caldura intr-un areal foarte ingust de pe suprafata discului optic . Dupa cum se poate observa si in numele ales ,tehnologia presupune folosirea a doua fascicole de lumina cu fregvente diferite sau identice , ce incalzesc moleculele substratului de inregistrare exact unde se afla punctul de intersectie , lasand astfel neatinse straturile care contin alte date . Datorita acestui procedeu se pot creea discuri optice cu straturi multiple de inregistrare , concentrate unul deasupra celuilalt si accesate prin focalizare selectiva a celor doua raze laser .
Procedeul folosit permite atingerea unei densitati de pana la 25 GB pentru fiecare strat de inregistrare cum de altfel este atins in momentul de fata de discurile Blue-Ray . Practic diferenta consta in faptul ca pe noile discuri se gasesc pana la 20 de straturi pe fiecare fateta ....astfel ca un disc de tip double -siden cu capacitate de 1 TB devine realizabil.
Cei de la Fujifilm au declarat ca noua metoda are un potential enorm de mare si ca in viitor capacitatea de stocare fa ajunge la valoarea ametitoare de 15 TB ....adica 15.000 de gb .



No comments:

Post a Comment